בישראל כמו בישראל דברים משתנים בקצב מסחרר. מה שהיה נכון אמש כבר לא מתאים למחר וניתן לראות שבשבעים שנות קיומה הצליחה מדינת ישראל להתפתח, להתרחב לפרוץ גבולות – וגם לשנות את החוקים שהיא עצמה קבעה פעם אחר פעם. הכל התחיל בתמ"א 38 – התכנית המקורית שדיברה על שיפוץ מבנים במטרה למגן אותם כנגד רעידות אדמה. לאחר שתוכנית זו לא המריאה במימדים להם קיוותה המדינה נעשה שינוי ופורסם תיקון 2 – שם כבר היה מותר להרוס את הבניינים הישנים ולבנות במקומם גדשים תמורת רווח יזמי. לאחר ויכוחים ומחשבות נוספות פורסם תמ"א 38 3 שגם הוא טומן בחובו שינוי נוסף מהתוכניות הקודמות.
תמ"א 38 3 – תוספות ושינויים
זכויות בנייה
בעבר, בניינים היו מוקמים ונבנים אך הדבר לא נעשה תמיד על פי האישורים שנתקבלו. לדוגמה, נבנה בניין של 3 קומות למרות שהאישורים המקוריים ניתנו עבור 4 קומות. עד תיקון 3 לא הייתה התייחסות כלל לקומה שלא נבנתה. תיקון 3 לתמ"א 38 מאפשר ליזם לבנות את הקומה החסרה ולקבל זכויות בנייה נוספות. הדבר אומר שהרווח של היזמים יכול לעלות בצורה מרשימה, מה שהופך את הפרויקטים לכדאיים ומשתלמים יותר ולכן גם לנפוצים יותר.
חריגות בבנייה
תיקון 2 לחוק היה מאוד נוקשה מבחינת יכולת היזם לבנות את הבניין החדש. היה עליו להישאר בקו הבניין ולא לחרוג ממנו, לדאוג לתוספות מדויקות ועוד הגבלות. תמ"א 38 3 מאפשר ליזמים מעט יותר מרווח נשימה ומתיר חריגה מקו הבניין לאחר אישור של הרשות המקומית שבשטחה מבוצע הפרויקט. הדבר יכול להוזיל את עלויות היזם, להקל על הבנייה וכך לגרום לבניינים נוספים להיכנס אל התהליך.
בקרה הנדסית
לא רק הקלות יש בתיקון 3. מאחר ומדובר על עליית מדרגה מבחינת הרווח היזמי, מעוניינת המדינה כי גם היזמים יהפכו להיות מתוכננים ויעילים יותר. יש צורך בביצוע בקרה הנדסית מדוקדקת והגשת מסמכים הנדסיים המאשרים זאת לועדה – עוד לפני קבלת ההיתר! כך יכולה הרשות לוודא כי היזם שניגש אל הפרויקט אכן בחן היתכנות מבחינת הבטיחות והוא יכול לבנות את הבניין בצורה הנכונה והבטוחה ביותר.