אתם אולי לא תופתעו לגלות, אך תל אביב נמצאת במקום השני בארץ כאשר בוחנים את מספר הפרויקטים הפעילים בתחום של תמ"א 38. המספרים מגלים כי כמאתיים מבנים כבר קיבלו היתר לביצוע התהליך ועוד מאות ממתינים לאישורים בכדי להתחיל ולהניע את השיפוץ או את הפינוי והבינוי – תלוי היכן בעיר הבניין ממוקם, מה מצבו ומה התוכניות המאושרות לגביו. אך כדי להבין מה מייחד קיום של תמ"א 38 תל אביב, הנה כמה דברים שחשוב לשים לב אליהם כאשר בוחנים את העיר העברית הראשונה בישראל.
תמ"א 38 תל אביב – מאפיינים ייחודיים
נתוני זמנים
עובדה ידועה היא כי יש להגיש קודם כל בקשה להיתר, לפני שניגשים לעבודה בשטח. העירייה חייבת להודיע כי הפרויקט מאושר אחרת הדיירים עלולים להישאר ללא קורת גג, היזם עלול להיתבע ואסון כזה יכול להימשך שנים. כאשר בוחנים את הנתונים, מסתבר כי תמ"א 38 בתל אביב לוקח בממוצע כשנתיים מתהליך הגשת הבקשה ועד לאישור המיוחל, עוד לפני שמתחילים אפילו להרים אבן בתהליך הבניה! זהו נתון שחשוב לדעת בכדי להבין שגם אם החלטתם לצאת לדרך ולהניע את הפרויקט, יש להמתין בסבלנות לאישור – המתנה שיכולה לקחת שנים. בנוסף מתהליך האישור ועד לאכלוס – זמן ההמתנה הממוצע הוא קרוב לשלוש שנים! כאשר מסכמים את הדברים מגלים כי יכול להיות שתחכו חמש שנים מהרגע שהתחלתם בהגשת הבקשה ועד לרגע בו תאכלסו את הדירה החדשה בתל אביב.
שווי הקרקע
העובדה שהקרקע בתל אביב יקרה כל כך, הופכת את הפרויקטים לכדאיים עבור היזמים. גם אם הם יקבלו אישור לבניה של מספר מצומצם של דירות, הם יוכלו ליהנות מרווח לא קטן – מאחר והן נמכרות במחירים גבוהים שיכסו את ההוצאות ויהפכו את עבודות היזם למשתלמות.
הבדלים בין שכונות
בעוד שבשכונות כמו יפו ונווה עופר מקבלים את פני היזמים בחיוך ומעוניינים להתחיל פרויקטים רבים ככל האפשר, בצפון הישן פני הדברים מעט שונים. התושבים מרגישים כי בנייה מרובה יכולה לשנות את מאפייני השכונה ולהעמיס על התשתיות ולכן לעיתים יעדיפו להימנע מהוספת זכויות בנייה או צמצום של מספר הדירות המאושרות לרווח היזמי.