בכל מקום בו יש מספר 2, אפשר להבין כי קדם לו מספר 1. במקרה של תמ"א 38, תיקון 2 בא להוסיף מספר דברים על פני החוק הראשון, אך מה יעשה מי שלא מכיר את החוק או מבין בתחום? אם אתם מתעניינים בתחום ורוצים להבין מי נגד מי ומה עליכם לעשות כדי להתחיל, הנה כמה דברים שכדאי לדעת על ההבדלים בין התיקונים השונים.
תמ"א 38 תיקון 2 מול החוק המקורי – מה שונה?
הריסה מול שיפוץ
בבסיס החוק של תמ"א 38 עומד הרעיון שיש לשפץ מבנים במדינת ישראל כדי שלא ייהרסו במקרה של רעידת אדמה. לכן, כאשר נכתב החוק המקורי התכנית הייתה שיפוץ המבנה הקיים, הוספת מעלית וממ"ד – עם אפשרות להוספת דירות חדשות עבור היזם שיוציא את התכנית אל הפועל. לעומת זאת, תיקון 2 לחוק בכלל מדבר על הריסת המבנה כולו ובנייה שלו מחדש עם מספר דירות נוספות גם כן כתגמול עבור היזם שמחליט לקחת את הפרויקט ולהוציא אותו אל הפועל.
גודל דירות משתנה
בחוק המקורי גודל הדירות משתנה לטובת הדיירים שמחליטים להתחיל בתהליך. הדירות גדלות בזכות הממ"ד שהיזם מחויב להוסיף אליהן כך שזהו פיתוי נוסף עבור הדיירים להתחיל בשיפוץ הבניין ולגור בתוך אתר בנייה לתקופה מסוימת. כאשר מסתכלים על תמ"א 38 תיקון 2 מבינים שגודל הדירות לא משתנה מאחר והדיירים אמנם מקבלים דירות חדשות, אך העובדה שהיזם יכול להרוס את הבניין מבטיחה כי הוא לא יוסיף לגודל שלהן, אלא יחזיר אותן באותו גודל בו הוא מתחיל את העבודה.
זמן עבודה
כולנו יודעים ששיפוץ בית יכול לקחת זמן, אך בסופו של דבר מדובר על עבודה במקום בו המעטפת קיימת. גם החוק המקורי של תמ"א 38 מדבר על שיפוץ בניין קיים ותוספות אליו, אך הזמן הנדרש לכך הוא יחסית מוגבל וניתן לראות את סוף הפרויקט באופק כבר מתחילתו. התיקון לחוק מדבר על הקמת בניין חדש לחלוטין, דבר הדורש תכנונים, תוספת של אנשי מקצוע וזמן רב יותר שבו הדיירים צריכים לגור במקום אחר.