זה אולי יישמע לכם מעט מפתיע אבל ראשון לציון, העיר הרביעית בגודלה בארץ, הוקמה כבר בשנת 1882! מדובר על עיר וותיקה, בעלת שם בישראל שהבניינים שבה יכולים להיות בני עשרות שנים. לאור זאת, חשוב לבדוק שהם אכן עומדים בתקנים הישראליים ויהיו מסוגלים להתמודד עם אסונות כמו רעידות אדמה. לאחר בחינה של העיר עולים מספר בניינים שעלולים להוות אזור אסון במקרים כאלו, ובדיוק בשבילם יוסדה תוכנית מתאר ארצית מספר 38 – תוכנית שנועדה למגן בניינים בישראל כנגד רעידות אדמה ואסונות אחרים. כדי להבין כיצד משתלבת התוכנית תמ"א 38 בראשון לציון, הנה כמה דברים שכדאי לדעת ולהבין.
תמ"א 38 ראשון לציון – מתיחת פנים עירונית
יושבים על המספרים
מאז שיצאה תמ"א 38 אל אוויר העולם, הוגשו בראשון לציון לבדה מאתיים ועשר הצעות לחידוש בניינים ופינוי בינוי. מתוך אלו יש שישים ותשעה פרויקטים שכרגע בתהליך בנייה, ועוד ארבעים וששה פרויקטים שכבר אוכלסו. נתונים אלו מצביעים על התחדשות מהירה של העיר, קבלה של תמ"א 38 והבנה כי זוהי הדרך לשנות את פני הערים כיום במדינת ישראל.
הוספת יחידות דיור
אף על פי שיש פרויקטים רבים המתקיימים בעיר, מעניין לדעת כי התוספת הממוצעת של העיר בעקבותיהם היא של שבע יחידות דיור לבניין בלבד. כמות הנחשבת לקטנה ביחס לתהליכים דומים בערים אחרות. עיקר הבנייה מתרחשת בשכונות הוותיקות במרכז העיר, ומדיניות העירייה היא לא לאשר תוספות מרחיקות לכת. הטענה היא כי התשתיות אינן מסוגלות לעמוד בעומס נוסף ולכן יש לבנות תוספות בצמצום ובמחשבה תחילה.
חלקים לפיתוח בעיר
ראשון לציון היא אחת המתפתחות ביותר במדינת ישראל. בשנים האחרונות נוספו לה יחידות דיור חדשות לאלפים, כאשר עיקר הבנייה החדשה מרוכזת במערב בעיר – שטח המוכר כחולות ראשון לציון. שטח זה נבנה אחרי שנת 1980 ולכן אין זכאות לתמ"א 38 עבורו. מרכז העיר והשכונות הוותיקות לעומת זאת, אכן מיועדות לפיתוח, כאשר שכונת קריית האומנים כבר נמצאת בפיתוח נרחב בעקבות כניסה לפרויקטים דומים והתחלות חיזוק ופינוי בינוי חדשות.