בדירה בת 30 כבר מתחילים לראות בעיות באופן קבוע. הצנרת יכולה מדי פעם להרים את הראש, מערכות החשמל זה כבר לא מה שהיו ורטיבויות יכולות להגיע מכל מיני פינות שעד עכשיו לא הכרתם בבית. כשמתחילים לחשוב על שיפוץ מסתכלים על חשבון הבנק ומבינים שזו הרפתקה שכרגע אי אפשר להיכנס אליה בלי להתכונן מראש במשך שנים, וגם אז זה יורד מהחיסכון של הילדים. אבל אולי בעצם אפשר אחרת? אם הבניין לא עומד בתקן 413 לרעידות אדמה אתם יכולים להיות זכאים לשינוי על פי חוק תמ"א 38 ב.
לא כדאי לנסות?
תמ"א 38 ב – הדברים החשובים בפתיחת התהליך
בדיקת זכאות
אם רוצים להתחיל תהליך של תמ"א 38 ב הדבר הראשון שצריך לדעת הוא האם הבניין שלכם זכאי מבחינת המדינה לקבל את הזכויות הנלוות לתהליך שכזה. רק במידה והבניין אכן נבנה לפני 1980 ואין לו את התקן הישראלי לרעידות אדמה ניתן יהיה לקבל את הזכאות. את המידע הזה ניתן לבדוק מול הרשות המקומית, שזוהי הכתובת הראשונה אליה יש לפנות.
הסכמת כלל הדיירים
זוהי נקודת תורפה של תהליכי תמ"א 38 ב רבים שרוצים לצאת אל הפועל. צריך שכל הדיירים יסכימו לפרויקט ויהיו באותה העמדה לגביו. במידה ואחד הדיירים מתנגד מטעמים שונים ניתן לתבוע אותו בבית המשפט ולעיתים הוא יחויב להשתתף בתהליך גם בניגוד לרצונו, אך זה יכול לקחת שנים. העדיפות הגבוהה ביותר היא לדאוג שכולם מסכימים ולמנות נציגות שתהיה מוסכמת על כולם. בדרך זו ניתן לנהל הכול בצורה נוחה ומרוכזת יותר.
מכרז
לאחר זכאות והסכמה כללית צריך לבדוק מי יכול להוציא מן הכוח אל הפועל את הפרויקט. עדיף לבדוק מספר של יזמין כך שניתן יהיה לבחור מי מביניהם המתאים ביותר. הקריטריונים שיש לבדוק כוללים יציבות כלכלית שתאפשר ליזם להשלים את הפרויקט ולא תותיר אתכם ללא קורת גג. ניסיון בתחום הפינוי בינוי הוא קריטריון חשוב כדי לראות שאתם אכן עומדים מול אדם שיודע מה הוא עושה ומבין את כל הצדדים בנושא, וכמובן אמינות – כך שתוכלו לדעת שאתם יכולים לסמוך עליו לאורך כל הדרך.