מאז שהוכרזה בת ים כעיר עברו 60 שנים, אבל בניינים רבים נותרו עוד בשנות השבעים של המאה שעברה. בניינים ישנים, בנויים ללא תקן כנגד רעידות אדמה. כאשר החשש לאסון טבע כמו רעידות אדמה עולה ומתקרב, במיוחד לנוכח הרעידות הפוקדות את הארצות השכנות, החשיבות של מיגון הבניינים הללו עולה. לאחר אישור תוכנית תמ"א 38 המאפשרת לחזק בניינים תמורת רווח ליזמים או תוכנית פינוי בינוי המבוססת על אותו עיקרון, הגיע הזמן להתחיל בתהליך של התחדשות עירונית ולהבין אלו בניינים יקומו, מה התבנית ולאיזה כיוון בת ים הולכת כאשר היא בוחרת להשתנות ולהתחדש עם הזמן שעבר.
תמ"א 38 בת ים – העיר משנה את פניה
מדברים במספרים
קבלת ההיתרים היא תהליך שיכול לקחת לא מעט זמן, אבל רק בבת ים עצמה אושרו לתמ"א 38 ארבעים וארבעה בניינים. זה אוי נשמע מעט, אך הבניינים האלו לבדם מוסיפים חמש מאות דירות חדשות לעיר! כאשר מדובר על שטח עירוני הגובל בערים שכנות, הוספת של מאות יחידות דיור היא משמעותית במיוחד ומתבטאת בהכנסות, במספר התושבים ובצמיחה והתפתחות של העיר.
פרויקטים עתידיים
המשך תוכנית פינוי בינוי אמור להתרחש בעוד כשישים מתחמים שונים ברחבי העיר ולאפשר בנייה גבוהה ומזורזת של מגדלי קומות במקום הבתים הנמוכים והישנים שייהרסו. אם כל התוספות הללו אכן יתממשו, המספרים מדברים על תוספת של עשרים אלף דירות למאגר הדירות של העיר בפרט, ושל המרכז בכלל.
יתרונות של העיר
הקרבה לתל אביב נחשבת לאחד היתרונות הגדולים ביותר של בת ים. העובדה שהיא גובלת בה מדרום מאפשרת למחירי הקרקע והדירות להישאר שפויים וברמה שגם אזרחים רגילים יכולים לממן. מצד שני, זוהי בעיה המורידה את ערך הדירות שהיזם יכול למכור ולכן לפעמים הרווח נעשה קטן ואינו כדאי עבור הקבלן מבחינת יחס השקעה – רווח. העובדה שבבת ים ישנם בתים רבים העונים על הקריטריונים של תמ"א 38 – כמו שכונת רמת הנשיא לדוגמה, הופכת את הבנייה לנוחה ומרוכזת יותר ולכן יכולה לחסוך בעלויות עבור כל הצדדים.