ראשי תיבות יכולים להיות עסק מבלבל. מן הצד האחד, הם עוזרים לחסוך מקום, דיו ואפילו מילים שלא צריך להוציא מהפה. מהצד השני, ראשי תיבות גם עלולים לבלבל. מה המשמעות של כל מילה? אלו רצף הם יוצרים. אולי מתכוונים למשהו אחד או אחר? הרי יכולות להיות מספר משמעויות לאותם ראשי התיבות. במקרה של תמ"א – התשובה ברורה. ראשי התיבות באים לקצר את שלושת המילים – תכנית מתאר ארצית. תכנית זו קובעת סטנדרט עבור קריטריון כלשהו בארץ – מתכנית מתאר עבור כבישים, המוביל הארצי ועד התכנית החדשה יחסית תמ"א 38.
תמ"א 38 – מעדכנים את כולם
היסטוריה
עד שנת 1975 יכלו לנות במדינת ישראל ללא כל קריטריון לעמידה בפני רעידות אדמה. הבניינים נבנו בצורה טובה, אך חלקם לא יכולים לעמוד בפני הנזק שתסב רעידת אדמה חזקה שתפקוד את האזור. בשנת 1975 הבינו במדינת ישראל שיש צורך בתקן שיאגד את כולם תחת אותה קורת גג ויעניק סטנדרטים איכותיים לבנייה. כך נולד תקן ישראל 413 בשנת 1980 ובו משתמשים עד היום. מאותה שנה הכול טוב ויפה, אך מה לגבי הבניינים שנבנו לפני כן? הם זכו להתייחסות תחת תמ"א 38 שאושרה בשנת 2005.
פרטי התכנית
המדינה הבינה שחובה למגן את הבניינים כנגד רעידות אדמה והחליטה לעשות זאת בדרך מחוכמת. היא העניקה לדיירים את היכולת ליזום את הפרויקט ולהעניק אותו לקבלן מטעמם. הקבלן חייב לשפץ את הבניין ולמגן אותו, להוסיף מרחב מוגן לכל דירה ולאפשר בניית מעלית – כך שכל דירה גדלה והופכת למוגנת. הוא מצידו יוכל לקבל זכויות בנייה בבניין בתמורה לעבודתו ולמכור את הדירות החדשות ברווח. כך כל הצדדים נהנים ומרוויחים.
תיקונים לתכנית
עם השנים היה נראה שיש קשיים רבים על התכנית ולכן החליטו לבצע תיקון ולהוסיף מספר אפשרויות. האפשרות הראשונה שנוספה היא פרויקט פינוי בינוי או בשמה האחר "תיקון מספר 2 לתמ"א 38". בהחלטה זו, מאשרת המדינה להרוס את הבניין הישן ולהקים במקומו בניין חדש לגמרי. כך יכול הקבלן לבנות מחדש ביתר קלות, לקבל זכויות בנייה לדירות חדשות ולהגדיל את הרווח שלו ושל הדיירים כאחד.