מדינת ישראל עומדת בפני קשיים לא פשוטים. המצב הביטחוני המורכב, הפוליטיקה שחודרת לכל מקום ויוקר המחיה שהולך ומאמיר. אחד הקומות בהם זה בא לידי ביטוי בצורה הברורה ביותר הוא מחירי הדירות. כאשר עורכים גרף השוואה למחירי הדירות בנשים האחרונות מגלים עלייה תלולה של מעל מאה אחוזים במחיר הממוצע לדירה, כאשר אזורים כמו גוש דן וירושלים רק ממשיכים לעלות. חלק מן העלייה הגדולה מגיעה בעקבות הביקוש הרב הקיים כיום בשוק, אך ההיצע לא מספיק עבור כולם. מאחר ושטחים חדשים לבנייה כמעט ואין בנמצא, החלו רעיונות יצירתיים לעלות, כאשר אחד מהם הוא פרויקט תמ"א 38 שמספק פתרון לכמה בעיות במקביל.
פרויקט תמ"א 38 –שתי ציפורים במכה אחת
הרעיון
בניינים רבים בישראל נבנו ללא כל תקן ישראלי למניעת התמוטטות בזמן רעידות אדמה. רק לאחר שנת 1980 אומץ התקן, וכל בניין שנבנה עד אז עלול להיות עם פוטנציאל לבטיחות נמוכה. לאור בעיה זו החליטו בממשלת ישראל לתקצב אפשרויות של שיפוץ בניינים כאלו בעזרת המדינה, כאשר הדיירים צריכים למצוא יזם שיסכים לעשות זאת. בתמורה, מקבל היזם זכויות בנייה נוספות בבניין לאחר שיפוצו וחיזוקו. כך מקבלת המדינה גם פתרון עבור בניינים לא בטיחותיים וגם אפשרות להגדלת היצע הדירות הקיימות בשוק הדיור.
תיקון 2 לתוכנית
למרות שנראה שמדובר על פתרון אידיאלי, יזמים רבים לא קפצו על ההזדמנות ולא התחילו פרויקטים רבים בתחום. המדינה ביצעה עקב כך תיקון 2 לחוק, בו היא מתירה לקבלנים להרוס לגמרי את הבניין הישן ולבנות במקומו בניין חדש. בעזרת הבנייה החדשה ניתן לבנות מספר רב יותר של דירות בהתאם לאישור העירייה בשטחה מבוצע הפרויקט.
תיקון 3 לחוק
לאחר שגם תיקון 2 עזר רק במעט, אישרה הממשלה את תיקון 3 שמאפשר לקבלנים לחרוג מקווי בניין קיימים במקרה הצורך, מעניק להם עוד זכויות בניי ומשפר את האפשרות לרווח שלהם. כך מקווים להוציא לפועל עוד ועוד פרויקטים של תמ"א 38, לשפר את בטיחות המגורים בישראל ולהוסיף עוד דירות להיצע הקיים.