עיר הבירה של ישראל נחשבת לאחד ממקומות המגורים המבוקשים ביותר במדינה. אף על פי שהעיר נמצאת במקום כלכלי מורכב, ושהיא נחשבת לעיר הענייה ביותר בארץ מלבד בני ברק – הרצון לגור בה רק עולה עם השנים. הבעיה מתחילה בשטחים המוגבלים הנמצאים בעיר וחוסר היכולת לבנות דירות חדשות. לכן, המחירים בעיר הולכים ומאמירים וכבר לא ניתן למצוא בתים במחירים ממוצעים. במצב כזה, פרויקטים של תמ"א 38 יכולים להגדיל את ההיצע העירוני ולאפשר דירות חדשות ללא צורך בשטחים נוספים שאין לעיר להציע. כדי להבין עד כמה העיר זקוקה לכך, הנה כמה פרטים שחשוב לדעת.
פינוי בינוי ירושלים – מוסיפים על הקיים
שינוי עירוני
בעיר כמו ירושלים אין הרבה אפשרויות לתוספות חיצוניות, ולכן המסלול של תמ"א 38 מגיע בדיוק בזמן. בניינים רבים ישנים וזקוקים לשיפוץ מסיבי, כאשר השכונות הוותיקות הן מועמדות טבעיות לכך. קטמון, קריית יובל ורחביה נבנו כבר לפני עשרות שנים וחלק גדול מהבניינים במקום נמוכי קומה ומכילים מעט דיירים. ניתן להגדיל את כמות הדירות והבניינים וכך לאפשר לדיירים נוספים להיכנס לאזורי הביקוש הללו.
תמיכת העירייה
העירייה מנסה לתמוך באופן אקטיבי בדיירים ויזמים המעוניינים בשינוי ולכן הקימה כבר בשנת 2014 מסלול המכונה "המסלול הירוק". מסלול זה מאפשר לקבל הקלה בקבלת האישורים ולמעט את הצרכים הבירוקרטים ככל הניתן כדי לאשר ולקדם את המהלך. בנוסף, אישרה העירייה פטורים מתשלום של היטל השבחה על כל פרויקט שיתחיל משנת 2014 ועד ל-2021. הפטור ניתן לפרויקטים מסוג פינוי בינוי המאפשרים בנייה של מספר רב של דירות חדשות.
התקדמות לאורך השנים
בבחינה של נתונים מספריים ניתן לראות קפיצות מדהימות. בשנת 2014 היו בעיר רק אחד עשר פרויקטים בלבד שהכילו בפוטנציאל תוספת של 3,000 דירות חדשות לעיר, מתוכן רבע בלבד היו מאושרות לביצוע. כאשר קופצים לשנת 2017 ניתן לראות כי מדיניות העירייה מצליחה בצורה יוצאת דופן. כעת מדובר על שלושים וחמישה פרויקטים המקודמים בו זמנית בעיר בשכונות כמו קריית יובל וקריית מנחם, כאשר הפוטנציאל בהן הוא ל-11,000 דירות!