מה יותר קל, לבנות נכון מלכתחילה או לבנות איך שרוצים ואחר כך לבצע תיקונים? כנראה שהתשובה על השאלה הזו ברורה לכולם. כאשר הבנייה נעשית בצורה נכונה ומובנית, עם תשומת לב לפרטים ומתן מענה לתקנים ולצרכים של הסביבה – וודאי שהתוצאה תהיה טובה יותר. אם הבניה אינה מבוצעת בצורה הנדרשת ויש לתקן אותה לאחר מכן, התוצאות יכולות להיות טובות – אבל אין ספק שהן יהיו שונות. כלל זה נכנס גם כאשר עושים השוואה בין חוק פינוי לבין תמ"א 38 במתכונתה המקורית. בחולון הדברים מקבלים משנה תוקף כאשר מעוניינים לבצע שינוי של עורקים מרכזיים בעיר.
פינוי בינוי חולון – יתרונות והעדפות
שינויים בחוק
התוכנית המקורית של תמ"א 38 אישרה לשפץ בניינים קיימים שנבנו לפני שנת 1980. הרצון היה לספק להם מיגון מפני רעידות אדמה, תקן שלא היה קיים לפני שנה זו. כמובן שאי אפשר היה לחייב דיירים לעשות שיפוץ בסדר גודל שכזה, ולכן החליטה המדינה לאפשר ליזמים לעשות זאת על חשבונם, כאשר הרווח שלהם מגיע ממספר דירות חדשות שאותן ניתן לבנות על הבניין ולאפשר ליזם למכור אותן. בתיקון 2 לתוכנית זו אפשרה הממשלה לבצע פינוי של הבניין, הרס שלו ובנייה מחדש תמורת בניית דירות נוספות והגדלת הרווח.
מרכז העיר
רחובות רבים בחולון הוותיקה עונים על ההגדרות של החוק. הם נבנו לפני שנת 1980 והבניינים בהם אכן בסכנה אל מול רעידות אדמה. במידה ויבצעו תיקונים רק לפי החוק המקורי הבניינים אמנם ישופצו אבל יישארו נמוכים ושטחים מרכזיים לא ינוצלו בהתאם לפוטנציאל שלהם. לעומת זאת, באמצעות פינוי בינוי בחולון אפשר לשנות את פני המקום, להוסיף קומות ולבנות לגובה כפי שנהוג כיום בערים מרכזיות בעולם המערבי.
תחבורה ציבורית
החשש של עיריות רבות הוא העומס על התשתיות הקיימות שעלול להיווצר, כאשר במקום 150 דירות יכולים לבנות אפילו 600. זוהי אכן קפיצה הדורשת היערכות מראש. אחד היתרונות של חולון בתחום הוא קו הרכבת הקלה במיועד לעבור בעיר ולאפשר תנועה נוחה במיוחד בתחבורה ציבורית. זו יכולה להקל על העומס בצורה משמעותית ולאפשר חיים באיכות חיים גבוהה.