כל אחד היה רוצה למחוק את הטעויות שעשה ולקבל את האפשרות לתקן. ברוב תחומי החיים אין אפשרות לעשות זאת, אך בערי ישראל החליטה המדינה לתקן טעויות או החלטות שנעשו בעבר ותוצאותיהן אינן מתאימות להיום. ההחלטה לבנות במרכז הערים בניינים נמוכים או עם מספר מועט של דירות אינה מתאימה לקצב ההתפתחות בישראל כיום. בכל שנה הביקוש לדיור עולה, ובנייני העבר תופסים שטח רב אך אינם נותנים מענה מספק למספר הדיירים הרוצים לגור באזור. לכן החליטה מדינת ישראל בשנת 1998 להוציא לפועל תוכנית הנקראת "פינוי בינוי" המאפשרת לה למחוק את טעויות העבר ולהתחיל מחדש.
פינוי בינוי – מסתכלים אל העתיד
מפנים ובונים
כבר משמה של התכנית ניתן להבין מה הייעוד שלה. לפנות בניינים ישנים בהם יש מעט דירות ודיירים ולבנות במקומם בניינים גבוהים עם מספר דירות רב יותר הנותנות מענה למספר רב ככל האפשר של אזרחים. הפינוי צריך להתבצע בהסכמת הדיירים תוך כדי שהם מקבלים זכויות המובטחות להם בחוק.
זכויות הדיירים
כדי לשכנע את הדיירים להצטרף לתכנית למרות שהם צריכים לעבור דירה לכל התקופה – הוחלט להעניק להם הטבות ייחודיות. היזם שבונה מחדש את המתחם מחויב לשלם לדיירים היוצאים שכר דירה לכל תקופת הבנייה. בנוסף, חובה עליו לספק לדיירים דירה חדשה במתחם אותו הוא בונה, כאשר גודלה חייב להיות לפחות כגודל הדירה הקודמת, אם לא גדול ממנה. בנוסף, ישנה התחייבות כלפי הדיירים על תשלומי ארנונה רק על פי השטח הישן אותו הם החזיקו, מה שאומר שגם דירה גדולה יותר לא תצריך מהם תשלומי ארנונה גבוהים יותר.
צו הכרזה
האם כל שטח בנוי בישראל יכול להפוך למתחם פינוי בינוי? אז מסתבר שתאורטית כן. משרד השיכון רשאי להכריז על כל שטח כעל מתחם לפינוי בינוי באמצעות צו מיוחד הנקרא "צו הכרזה". צו זה מאפשר למדינה להחליט כי זהו הייעוד של השטח המוכרז בפני הרשות המקומית והדיירים. חשוב לציין שהתוקף של צו כזה הוא 6 שנים בלבד בהן צריך התהליך להתחיל ולהגיע לשלב הבנייה החדשה.