תמ"א 38 היא תוכנית ממשלתית שאושרה כבר בשנת 2005 ומטרתה למגן את בנייני ישראל כנגד רעידות אדמה. מאז שנת 1980 נבנים הבניינים תחת התקן הישראלי שנקבע, אך הבניינים שנבנו לפני כן הם ללא תקן ונדרשים לעבור שיפוץ כדי למגן אותם, לאפשר בנייה של ממ"ד ורצוי לעשות זאת לפני שיקרה אסון. למרות רעיון השיפוץ, קל יותר ליזמים וקבלנים לבצע הרס של הבניין לגמרי ולבנות אותו מחדש. הדירות הופכות להיות ממוגנות, ליזם יש אישור לבנות עוד דירות חדשות אותן הוא יכול למכור וכולם מרוצים. פינוי בינוי ברמת גן הוא בעל מאפיינים ייחודיים שכדאי להכיר כדי להבין כיצד עובד העולם של תמ"א 38.
פינוי בינוי ברמת גן – הייחודיות שבעיר
תחילת התהליך – אלופת התמ"א
מרתק לגלות כי כאשר אושרה תמ"א 38 במתווה ארצי, כונתה רמת גן אלופת התמ"א. התחילו בה מספר רב של פרויקטים, ההתחדשות העירונית נראתה מבטיחה, והיה ברור לכולם כי הבניינים הולכים להתקדם בקצב מסחרר. העירייה אישרה במהירות את הפרויקטים, הוועדות עברו ללא בעיות והיזמים המשיכו להגיע במטרה לבנות מחדש את הבניינים הרצויים. כדי להבין את הממדים האפשריים, כדאי לדעת כי כמעט שבעים וחמישה אחוזים מן המבנים ברמת גן יכולים לעבור התחדשות עירונית וזכאים למהלך!
העדפה לתיקון 2
לאחר מספר שנים העבירה הממשלה תיקון לתמ"א 38 והעניקה אישור להרוס מבנים ולבנות אותם מחדש, במקום לאפשר שיפוץ בלבד. ברמת גן התוצאה הייתה מדהימה וכיום שבעים אחוזים מהפרויקטים העוסקים בתחום מעדיפים פינוי בינוי על פני שיפוץ המבנה הקיים. זהו מהפך בתחום שיכול להגדיל את היצע הדירות בעיר באופן משמעותי.
תגובת העירייה
בשנים האחרונות האטה העירייה את קצב מתן האישורים ומעכבת חלק מן הפרויקטים שאמורים להתחיל. מטבע הדברים, התושבים זועמים על האיטיות ומעוניינים להתחיל בהקדם את התהליך כדי להיות בטוחים יותר ברעידת אדמה אפשרית וכמובן להעלות את ערך הדירה שברשותם. העירייה מצדה, טוענת כי התשתיות בעיר אינן ערוכות בצורה מספקת לתוספת כל כך מסיבית של תושבים ולכן יש לעשות זאת בקפדנות ובתשומת לב כך שהשינויים לא יבואו על חשבון התושבים הנוכחיים.