קרית ים עברה שינויים רבים בשנים האחרונות. לכל עיר בישראל יש תוכנית מתאר הקובעת לאיזה כיוון הולכת העיר. כמה יחידות דיור הולכות להיבנות, היכן הולכים לעשות זאת, לאיזה כיוון הולך מספר התושבים וקריטריונים נוספים. כיום מתגוררים בעיר כמעט 40,000 תושבים, והרצון לגור בעיר מתגבר עם הזמן. לכן, בשנת 2018 שינו את תוכנית המתאר המשוערת ועברו לתוכנית הכוללת בנייה בעתודות הקרקע האפשריות, חיבור אל הים של מרכז העיר והגדלת מספר התושבים ל-58,000 עד לשנת 2035. מלבד בנייה חדשה, כדי להדביק את הביקוש, החלו בעיר לבצע עבודות של התחדשות עירונית הכוללות עיבוי וחיזוק של בניינים קיימים לפי תמ"א 38, ופינוי ובינוי לפני תיקון 2 לתוכנית תמ"א 38 המקורית.
רוצים להתחיל – פינוי בינוי בקרית ים
בדיקת היתכנות
הרי לא כל אחד יכול להתחיל לבנות או לפרק בניינים היכן שהוא מחליט לעשות זאת. יש צורך לבדוק את האפשרות של המהלך מול העיריה. שם יש את כלל הרישומים של הבניינים בעיר, שנת הקמתם, רמת החיזוק שלהם כנגד רעידות אדמה והאם מוצדק שהם ייכנסו תחת תיקון 2 לתמ"א 38. במידה וכן והמהלך תקין, אפשר להתחיל להניע את העניינים.
בחירת יזם
רוב הדיירים אינם מכירים מספיק את נבכי החוק ורזי הבנייה כדי להסתדר עם התהליך באופן עצמאי וזקוקים למישהו שינחה אותם. לרוב מדובר על יזם שמעוניין לקחת את הפרויקט על עצמו. הרווח היזמי מתבטא בדירות החדשות שנוספות לבניין שאותן רשאי היזם למכור למרבה במחיר. משם הוא מקבל את הרווח המגיע לו ולכן מוכן להיכנס אל הפרויקט ולהתחיל בו.
הסכמת דיירים
כיום בחוק יש צורך רק ב-80% מן הדיירים שיחתמו וירצו והתהליך יכול לצאת לדרך. בעבר, מספיק שדייר אחד היה מתנגד וכל התוכנית הייתה יכולה להיכנס למגירה למשך שנים, עד שיש הסכמה. עם השנים, תוקן החוק וכעת יש צורך ברוב של 80% בלבד, מה שמקל על תחילת הפרויקטים השונים ושחרור חסמים רבים שהיו בדרך. הסירוב של הדיירים לרוב נובע מהרצון להשיג עסקה טובה יותר מזו שהוצעה במקור. פעמים רבות מסרבים היזמים לדרישות הללו כדי למנוע נזקים עתידיים של סחיטת כסף עקב ההתקפלות.