בחיפה יש קסם מיוחד שקשה לפספס. הערבית והעברית המשמשות בערבוביה, המסעדות המיוחדות מכל הסוגים, הגנים הבהאיים, הקרבה לים ועוד שלל אטרקציות הופכים את חיפה לעיר ששווה להגיע אליה באופן קבוע. גם למי שגר בה העיר נחשבת לטובה במיוחד בזכות על ההטבות הללו, והבתים העתיקים רק מוסיפים לקסם. הבעיה מתחילה כאשר הבניינים עתיקים מדי ועלולים להיות לא בטיחותיים בזמן רעידת אדמה. במיוחד לצורך זה עוצבה תוכנית מתאר ארצית מספר 38 – אשר מאפשרת לעבוד על הבתים הללו, לשפץ אותם ולהפוך אותם לבטוחים. עם השנים נוסף תיקון 2 לתוכנית והוא מתיר לבצע פינוי של הבניין, הריסה ובנייה מחדש.
פינוי בינוי בחיפה – הדברים שחשוב לדעת
הסכמת הדיירים
למרות שזה נראה ברור מאליו שצריכים הסכמה של כלל הדיירים בבניין, מסתבר שבחוק הדבר לא כך. במידה ומחליטים לבצע שיפוץ של בניין צריך הסכמה של 66% מדיירי הבניין בלבד, אולם עבור פינוי בינוי יש צורך בהסכמה רחבה יותר של 80% שמאשרת שרוב מוחלט של הדיירים מעוניינים להתחיל במהלך שעלול להיות ארוך ומורכב.
בחירת היזם
זהו שלב חשוב ביותר במהלך ואסור לטעות בו. יש עשרות קבלנים ויזמים שעובדים בחיפה, אבל לא כולם מתמחים בתחום של תמ"א 38, לא כולם יודעים מה צריך לעשות, איך מתנהלים מול הרשויות וכמה פרויקט כזה יכול לעלות. חפשו איש מקצוע בעל ניסיון רב שיוכל לתת לכם מענה לכל שאלה, יידע להסתדר עם העירייה ולקדם את בניית הדירות במהירות האפשרית.
תשלומים
למרות הרווח משקבלים הדיירים מהדירות החדשות, הם גם זכאים לתשלומים מהקבלן על הזמן בו הם לא מתגוררים בביתם. עבור כל חודש הם זכאים לתשלום השכירות כך שההחלטה לצאת לתהליך של פינוי בינוי בחיפה אמורה להיות קלה יותר בשבילם. בנוסף, היזם נדרש לשלם עבור היטלי השבחה ומיסים נוספים שבדרך כלל היו אמורים להיות על חשבון הדיירים, אך בהסדר של תמ"א 38 תיקון 2 הם באחריות היזם בלבד. התשלומים הללו יכולים להיות ההבדל שישנה את החלטת הדיירים ולכן כדאי ליידע זאת את כל השותפים בפרויקט לפני קבלת החלטה.