כל אחד חולם על בית חדש, מעוצב ושהוא יוכל להיות הראשון שפותח את הדלת. לרוב, חלומות כאלה אינם פשוטים להגשמה. דירות חדשות עולות כסף רב שלא לכולם יש, הערים המרכזיות בישראל כבר מלאות ועתודות הקרקע שלהן כמעט ולא קיימות, כך שקשה לבנות דירות חדשות. אבל אם אדם גר בבניין שנבנה לפני 1980 ויש בסביבה עוד כאלו, אולי כדאי להתחיל ולברר על תמ"א 38 שיוכל לשנות את חיי הדיירים במקום מן הקצה אל הקצה. מאחר ובת ים הוקמה כבר בשנת 1926, וודאי שיש בה בניינים שנבנו לפני שנת 1980 ועוד לא חוזקו או עברו שינוי כלשהו מאז. פינוי בינוי בבת ים זו ההזדמנות לדירה חדשה באותו המיקום.
פינוי בינוי בבת ים – זה כבר קורה
שנת 2018
אחת השנים הטובות ביותר לשוק פינוי בינוי בארץ בכלל ובבת ים בפרט. חברת מצלאוי שעוסקת שנים רבות בתחום השיקה והתחילה פרויקט של פינוי בינוי בשכונת רמת יוסף ועל ציר יוספטל. מדובר על פרויקט שיכול לשנות את פני העיר בת ים ולהגדיל את האוכלוסייה בעיר בצורה משמעותית, ללא שימוש בקרקעות אחרות מאלו הקיימות. בנוסף, חשוב לציין כי חברות צריכות להתחייב על אחוזים של בנייה עבור מסחר, עבור צורכי ציבור (דוגמת בית כנסת) ועל כן פרויקט שכזה יכול לתרום לעיר כולה ולא רק לדיירים.
הסכמה כללית
שרת המשפטים, איילת שקד, העבירה גם היא חוק הקשור לתחום של פינוי בינוי. עד עתה, היה כל דייר יכול לסרב לאורך זמן להצעה אותה קיבל מהקבלן וכך לעכב את הפרויקט כולו. כעת, במידה ויש הסכמה של 80% ומעלה מתושבי הבניינים הישנים, אזי הפרויקט יכול לצאת לדרך ועל הסרבנים להסביר מדוע אינם מסכימים לתהליך. הסירוב חייב להיות סביר ועם נסיבות מנומקות היטב, אחרת בית המשפט זכאי לפסוק פיצויים לשאר הדיירים. בשנת 2018 בפעם הראשונה נפסקו פיצויים כנגד דיירת סרבנית של כמעט חצי מיליון שקלים, מאחר והנימוקים שלה לסירוב לא הרשימו את השופטים ולכן היא חויבה בתשלום לשכניה על העיכוב אותו היא גורמת. נסיבות אישיות מיוחדות יכולות לאפשר סירוב, אך גם זאת רק במקרים מסוימים שחלקם יתבררו בבית המשפט.