כל אחד חולם על הדרך בה הוא יכול להתחיל את החיים בגדול. לעשות את האקזיט הבא של ישראל, לזכות בפיס או שפתאום יתגלה חשבון בנק אבוד. למרות החלומות היפים, לרוב האנשים הדברים האלו לא הולכים לקרות, והדרך להרוויח טמונה בעבודה קשה לאורך שנים ויכולת להתקדם איתה הלאה. אחת הדרכים בהן ניתן להרוויח בשנים האחרונות היא על ידי יזמות תמ"א 38 ברחבי הארץ. ניתן לחזק בניינים קיימים או להרוס ולבנות אותם מחדש ובתמורה לקבל אישור לבנייה של מספר דירות נוספות אותן יכול היזם למכור ברווח. זה אומנם נשמע נהדר, אבל צריך לזכור שיש כמה דברים לדאוג להם בדרך אל חישוב הרווח שיכול להגיע מפרויקט שכזה.
יזמות תמ א 38 – הדברים שחייבים לדעת
מיסים והיטלים
כל דירה בפרויקט שייבנה הופכת להיות חדשה, משודרגת ובעצם טובה יותר. כל אלו מעלים את ערך הדירה ויכולים להוות פוטנציאל להטלת מיסים כמו מס שבח, הגדלה של הארנונה והוצאות נוספות. מאחר והמדינה לא מעוניינת שהדיירים יוציאו כסף על התהליך, מי שחייב לשלם את כלל המיסים הללו הוא היזם שצריך להתמודד עם הוצאה לא קטנה במהלך הבנייה.
שכר דירה חלופי
במקרה והמסלול הנבחר הוא של "פינוי בינוי" אזי כל דייר יצטרך לעזוב את דירתו ולגור לתקופה אחרת בדירות להשכרה עד שתיגמר הבנייה. לאורך כל התקופה הזו מחויב היזם לשלם לדיירים את הוצאות שכר הדירה שלהם – עד לחזרתם אל הדירה החדשה שנבנתה עבורם. הוצאה זו גם צריכה להילקח בחשבון במהלך הבנייה.
מעלית וחניה
למרות שמדובר על בניין שהיה ישן ללא אמצעים מודרניים, יזם המקבל על עצמו פרויקט של תמ"א 38 מחויב לבנות מעלית עבור כלל הקומות וגם לספק מקום חניה לכל דירה, כולל הדירות הישנות שעבורן הוא בנה מחדש. הצורך להוסיף חניה ומעלית מייקר את התהליך, דורש לקחת מהנדס מעליות וגם אדריכל עבור תכנון מקומות החניה, מה שמייקר את ההוצאה ויש להוריד מהחשבון הסופי של הרווח היזמי המגיע ממכירת הדירות החדשות אליהן התקבל היתר.