בירוקרטיה היא אחד הקשיים המודרניים הגדולים ביותר. רוצים להוציא אל הפועל מהלך טוב, שיקדם דברים, ובסופו של דבר נתקלים בקשיים שעוצרים את הזרימה הטבעית של הדברים, מקשים על העניינים ולא נותנים חופש פעולה. התחום של תמ"א 38 ופינוי בינוי אינו שונה. רוב הפרויקטים המעוכבים או אלו שלא מתחילים מצויים בתסבוכות בירוקרטיות שונות ומשונות שלא מאפשרות להתחיל את התהליך ולבצע הוספה של דירות איכותיות לעיר בה הדבר מבוצע. כדי לעזור בפתרון הוחלט לחוקק בכנסת את חוק "הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית" שבא לעזור עם מגוון הקשיים והבעיות ולהתחיל להניע מהלכים קדימה.
חוק התחדשות עירונית – בעיות ופתרונן
חוסר כוח אדם
ככל שיש יותר אנשים שמטפלים בעניין מסוים, הוא כנראה יתקדם מהר יותר, אבל במידה ויש מחסור בכוח אדם, פרויקטים יכולים להיתקע שנים רבות. את הבעיה הזו פותרים בחוק באמצעות הקמת גוף מיוחד המיועד לסייע לרשויות מקומיות הזקוקות לעזרה בתחום. בנוסף, יוקמו מנהלות ייחודיות בתוך הרשויות שיאפשרו להגיש בקשות ולקבל מענה, יחד עם וועדות משנה נוספות שתוקמנה בשילוב כוחות עם העיריות השונות.
כדאיות כלכלית
אחד החסמים הגדולים של היזמים הוא פשוט רווח כספי. אף אחד לא רוצה לגשת לפרויקט שלא בטוח שהוא ירוויח בו. זוהי משוואה ברורה ולכן חייבים להגדיל את הרווח כדי להגדיל את הרצון של היזמים בניהול התהליכים. בחוק התחדשות עירונית החדש ניתן לקבל הקלות להתחלות בנייה במתחמים בני 12 דירות בלבד, כאשר עד עכשיו היה צורך ב24 דירות בתור המינימום. בנוסף, ניתנת לרשות האפשרות להוריד את ההיטלים הנגבים מן היזם ב-50%, מה שיאפשר לו להרוויח יותר. דרך נוספת היא אישור לרשות להקצות קרקעות שברשותה ללא מכרז לקבלנים שמעוניינים לגשת לפרויקט וכך להגדיל את זכויות הבנייה והאפשרויות.
פניות דיירים
חסם נוסף בפן האנושי הוא דיירים סרבנים. החוק מתמודד איתם על ידי מינוי ממונה לתחום אליו ניתן לגשת עם שאלות והסתייגויות והוא אחראי למתן מענה בנושאים אלו. בנוסף החוק דורש הנגשת המידע כולו לציבור וכך נפתרות מעצמן שאלות רבות עוד לפני ההגעה לשלב הסירוב.