רמלה היא עיר עם נשמה עתיקה. ניתן לנסוע ברחובות השונים, לשאוב פינות היסטוריה משנים עברו ולהתרפק על האתמול. ההווה של רמלה לא רומנטי כמו שהעבר היה. גלי הגירה מסיביים אל העיר של עולים ממקומות שונים בעולם, הפכו את רמלה לעיר שלא קל לחיות בה. הנמנום עוטף את הרחובות ולפעמים אפילו אפשר להיתקל בבניינים שלמים שמטופלים על ידי מחלקת הרווחה העירונית. כדי להתמודד עם כל אלו החליטו בעירייה לבצע התחדשות עירונית רמלה בהילוך גבוה. הכול במטרה להחזיר את העיר אל ימי העבר המפוארים ולהשאיר אותה אטרקטיבית כחלק מאזור המרכז והקרבה של לתל אביב שנחשבת לכרך התעסוקה הגדול ביותר באזור.
התחדשות עירונית רמלה – להציל את העיר
שיוך מוניציפאלי
למרות גודלה של העיר וההיסטוריה שלה, היא לא רשאית להחליט בעצמה על גורל הפרויקטים שמתחילים בה. במידה והעיר רוצה לאשר פינוי בינוי בתחומה היא חייבת להגיש בקשה אל הוועדה המחוזית שיושבת בתל אביב. רק במידה וזו נותנת את האישור ניתן להוציא את הפרויקט המתוכנן אל הפועל. לרוב שיקולי העירייה הם עניין מרכזי, אך יש התייחסות גם להתנגדויות תושבים וארגונים אחרים.
שינוי פני העיר
כרגע הרחובות המרכזיים של רמלה מלאים בבניינים ישנים שנבנו לפני עשרות שנים. מראה זה הופך את העיר לא אטרקטיבית, נראית מיושנת ומרחיקה מעליה כל מי שאולי חושב לעבור בה. במחשבה על הפרויקט המתוכנן, עלה הרעיון להרוס מאות ואלפי דירות ולבנות במקומם גורדי שחקים וקומות תחתונות שיהיו עבור מסחר. כך ניתן להתניע את מקומות העבודה בעיר וגם לבנות דירות חדשות ומפוארות עבור התושבים ולהעלות את רמת חייהם פי כמה.
תהיות וחסרונות
רמלה, בתור עיר מנומנמת למדי, זקוקה לגורדי שחקים שיחתכו את קו השמיים? האם יהיה למי למכור כל כך הרבה דירות בעיר? מלבד הבעיה הזו, שצריכה את הקבלן למצוא קונים כבר בתחילת התהליך, ישנה בעיה נוספת במגדלים – תשלום דמי התחזוקה. אנשים שגרים כרגע בבניינים ישנים משלמים מעט מאוד דמי וועד בית, אם בכלל. במידה והם יעברו לגור במגדל, התשלומים ישתנו מן הקצה אל הקצה ויהפכו להיות אבן ריחיים על הצוואר של חלק מהאנשים שאינם מעוניינים בתהליך או לא מסוגלים לממן אחר כך את התשלומים הגבוהים.